Ce luam in calcul la proiectarea unui cos de fum?

proiectare cos de fum,proiectare cosuri de fum, tona romania

Exista o serie de actiuni care trebuiesc luate in calcul la proiectarea unui cos de fum. Aceste actiuni sunt de mai multe tipuri si trebuie sa tina cont de atat de fenome naturale, cat si de calamitati sau elemente de inginerie:

a. Actiuni permanente
b. Actiuni temporare
b1. Sarcini utile
b2. Vant
b3. Temperatura
c. Actiuni extraordinare
c1. seism
c2. explozii

03tonadinIncarcarea produsa de vant se resimte global la nivelul suprafetei exterioare a unui cos de fum si prin efectul local asupra unor elemente auxiliare. Global actiunea vantului se manifesta prin forte de antrenare actionand pe directia de scurgere a aerului si, uneori, prin aparitia unor oscilatii transversale pe aceasta directie, ca efect al formarii unor vartejuri alternante in urma cosului.

Alte modalitati de manifestare ale actiunii vantului – cum ar fi ovalizarea ca efect al distributiei neuniforme de presiuni pe circumferinta sau efectele de interferenta – trebuie si ele luate in considerare daca au efecte semnificative.

Efectele actiunii vantului mentionate mai sus au, in esenta, un caracter dinamic. Fortele si deplasarile produse de vant in structuri inalte si flexibile cum sunt cosurile industriale pot fi evaluate doar prin procedee de calcul dinamic sau prin aplicarea unor metode statice echivalente.