Cosul de fum – Componenta a conceptelor moderne de incalzire

cos de fum, cosuri de fum, tona romania

Eficienta energetica si protectia mediului au influentat in ultimii ani dezvoltarea in domeniul tehnologiei incalzirii caselor si astfel a cerintelor sistemelor de cosuri si evacuare.

Ca motor al surselor de incalzire, cosul de fum nu este responsabil doar pentru ventilarea corecta ca premisa pentru combustia optima a caminelor. In casele moderne si din ce in ce mai inghesuite, cosul de fum preia din ce in ce mai mult alimentarea surselor de incalzire cu aer pentru combustie independent de aerul din incapere.

De asemenea, acesta serveste drept conexiune la un pret convenabil pentru relocarea instalatiilor, a instalatiilor de curent si solare, intrucat constituie o singura componenta de constructie care furnizeaza o conexiune la toate nivelele de la pivnita pana la acoperis la calitate F90 – calitatea focului.

Ales in mod corespunzator, cosul de fum este in ziua de azi componenta integranta a unui sistem de incalzire modern si regenerativ.

Cosurile si sistemele de evacuare sunt produse reglementate tehnic, care trebuie sa detina fie o autorizatie de la Institutul German pentru Tehnica de Constructii Berlin (asa cum este in cazul TONA), fie o eticheta CE ca dovada a conformitatii cu o norma europeana.

Utilizarea in Germania este in plus reglementata in primul rand prin DIN V 18160, precum si de Ordonanta privind combustia (FeuVo) a Statelor Federale.

TONA ofera solutia corecta de cosuri pentru toate utilizarile in constructiile noi si SanReMo (Reabilitare – Renovare – Modernizare).

Cadru legal
Mai jos sunt prezentate cele mai importante prevederi si norme, ce trebuie luate in considerare la planificarea si constructia de sisteme de evacuare.

 1. Autorizatia valabila de la DIBt;
 2. Reglementarile landului cu privire la constructii si combustie la nivel federal;
 3. Ordonanta cu privire la sistemele mici si mijlocii de combustie – 1. BlmSchV;
 4. Lista prevederilor tehnice pentru constructii (DIBt);
 5. DIN V 18160-1, editia 2006-1: instalatii de evacuare – planificare si realizare;
 6. DIN V 18160-5, editia 1998-5: instalatii de evacuare – echipamente pentru activitati de hornar;
 7. DIN EN 13384: instalatii de evacuare – proceduri tehnice de calcul pentru caldura si electricitate;
 8. DIN EN 13063: sisteme de instalatii de evacuare cu tevi interioare din ceramica:
 • Partea 1: Cerinte si verificari pentru funingine
 • Partea 2: Cerinte si verificari pentru mod de lucru la umed
 • Partea 3: Cerinte si verificari pentru instalatiile pentru aer-evacuare

Cerinte – privire de ansamblu – Cerinte pentru cosurile de fum
Cosurile de fum trebuie sa asigure evacuarea in siguranta a gazelor nocive si, in functie de caz, aprovizionarea cu aer pentru combustie a caminului. Astfel, cosul de fum este expus drept componenta in cazul vanturilor puternice si a solitarilor de temperaturi extreme (> 1000˚C). Pe langa cerintele produsului, care se refera la conformitatea cosului de fum cu prevederile si normele in vigoare, trebuie indeplinite si cerinte cu privire la statica si protectia impotriva incendiilor.

Stabilitate – cerinte cu privire la:

 • siguranta stabilitatii;
 • inaltimea cosului deasupra acoperisului;

Protectia impotriva incediilor:

 • Protectia impotriva incediilor din exterior spre exterior: de ex.: LA90 = 90 minute
 • Distanta fata de materiale inflamabile / pereti
 • Racordare de salubrizare
 • Exceptii precum executari de acoperisuri
 • Componente de racordare