PROGRAMUL NOSTRU Luni-Vineri - 10:00 la 19:00
CONTACT +40784.292.820
TRIMITETI-NE UN E-MAIL office@cosceramic.ro

Intrebari frecvente

Aflati care sunt cele mai importante detalii tehnice de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati un cos de fum. Pentru amanunte suplimentare, va rugam sa folositi formularele de contact din site, sa sunati la numarul de telefon sau sa ne trimiteti un e-mail pe adresele din pagina de Contact.

Ce este un cos de fum si care este rolul acestuia?
Cosul de fum este componenta ce trebuie sa evacueze in siguranta gazele arse si nearse produse de semineu, soba, centrala termica sau bbq. Cosul de fum reprezinta maxim 1% din investitia in casa si este elementul la care NU trebuie sa facem rabat de la calitate.

Unde trebuie instalat un cos de fum?
De cele mai multe ori cosul de fum nu este proiectat initial, beneficiarii ii gasesc diverse pozitionari care nu permit evacuarea in siguranta a gazelor arse, nepastrand distanta fata de materialele combustibile (conform specificatiilor tehnice ale producatorului).

Ce regim de inaltime trebuie sa respecte un cos de fum?
Exista un regim de inaltime care specifica foarte clar pana la ce inaltime trebuie sa ajunga cosul de fum. De cele mai multe ori cosurile de fum sunt montate necorespunzator, nefiind “in ton” cu arhitectura casei. La calculul inaltimii corecte a cosului de fum, trebuie tinut cont de regimul inaltimilor.

Care este distanta fata de materaielele combustibile?
Fiecare producator serios are in specificatiile tehnice toate detaliile legate de distantele fata de materialele combustibile. De obicei, pentru cosurile de fum ceramice, distanta fata de materialele combustibile este de 2-5 cm, in functie de produs (acest detaliu NU trebuie omis).

Ce diametru interior trebuie sa aiba cosul de fum si de ce trebuie sa respectam normele?
In tarile civilizate exista programe specializate cu ajutorul carora se dimensioneaza interiorul cosului de fum. Dimensionarea cosurilor de fum se face in functie de:

  • inaltimea utila a cosului de fum;
  • puterea exprimata in kw a cazanului;
  • debitul masic al gazelor;
  • specificatiile producatorului cazanului.

De cate ori pe an trebuie verificat sau curatat un cos de fum?
Orice cos de fum trebuie verificat cel putin o data pe an de catre o echipa calificata si autorizata. Pentru sursele principale de caldura al caror combusibil este solid, se recomanda verifiarea si/sau curatarea de cel putin doua ori pe an!

De ce elementul rotativ nu este recomandat?
Elementul rotativ poate ajuta cu cca 10% tirajului cosului de fum, dar, pe timpul iernii, de foarte multe ori pe acest element se formeaza gheata din cauza condensului depus, se blocheaza lamele metalice si fumul nu mai poate fi evacuat normal. Multi producatori nu recomanda adaptarea acestui element care poate deveni periculos.

Ce este asigurarea statica si de ce trebuie facuta? Stie un simplu comerciant ce caracteristici seismice are zona in care locuim?
In functie de gradul seismic din zona in care este construit un cos de fum, se recomanda adaptarea asigurarii statice de catre un inginer structurist sau de catre un specialist in domeniul cosurilor de fum. Stim foarte bine cat de periculos poate fi un cos de fum neasigurat static corespunzator si prevenim acest lucru de la constructia acestuia.

De ce nu este recomandata folosirea mai multor cazane / seminee / sobe pe un singur cos de fum?
Exista specificatii foarte clare cu privire la adaptarea mai multor cazane / focare ce folosesc combustibil solid pe un singur canal al cosului de fum. Aceasta adaptare nu este permisa deoarece favorizeaza extinderea incendiului in plan superior, iar dimensionarea cosului de fum nu poatre fi facuta corect, conform specificatiilor programelor de dimensionare.

Care este temperatura minima la care poate fi instalat un cos de fum?
Cosurile de fum ceramice pot fi montate doar la temperaturi pozitive, din cauza faptului ca adezivul folosit pentru lipirea tuburilor ceramice nu este garantat pentru temperaturi sub 0 grade.

Cu ce se poate placa ulterior un cos de fum?
Cosul de fum nu este un element decorativ. El nu poate fi placat cu materiale combustibile. Acesta poate fi tencuit si vopsit sau placat cu elemente metalice, caramida sau piatra naturala.

Suna acum pentru o oferta personalizata